Gode råd

På denne side vil jeg skrive om råd, som jeg synes er væsentlige. Det vil ikke være ret mange, men dem jeg skriver om, bør man nok tage til sig.

Med sportslig hilsen

Jesper Carls

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vælge hvilket løb du ønsker

“Nej, prøv at se min mave, maden var garanteret dårlig”. “Nej, hvor var der meget larm i går, jeg sov ikke hele natten”. “Det var bare rigtigt varmt, sidste gang”. “Der var dårlig mærket op sidste gang”. “Mine ben føles bare rigtigt tunge”. OSV. OSV… Det vælter frem med undskyldninger, en ting er helt sikkert, mentalt forbereder du dig til et dårligt løb, for hjernen er så snedig indrettet, at den gør alt hvad den kan for at bekræfte dig i dine negative tanker.

Så ønsker du et dårligt løb, og få en bekræftelse på dette, så er det selvfølgelig de negative tanker du skal sætte på dagsordenen. Og hvis du ØNSKER et dårligt løb, så får du et dårligt løb, hvor det hele går galt og hvor du også løber forkert. Det “fede” er, at så var det jo maden der var årsagen, og det at afmærkningen var sat forkert. Du får ganske enkelt en bekræftelse på dine negative tanker.

Lad os så lige se det i helikopterperspektiv, andre der spiste samme mad som dig, havde ikke problemer, 800 deltagere fandt vej på nær dig, de andre sov samme sted og fik et godt løb, underligt ikke??

Men det kunne jo være, at de havde en anden tilgang, at de var fokuseret på løbet, tænkte på hvor gode ben de havde, arbejdede med ruten mentalt, forberedte sig på at fx et marathonløb starter ved 30 km, at de “smerter” der kommer, er naturlige og er en del af løbet. De lagde en strategi for, hvad de skulle indtage af væske, var det koldt eller varmt ?. Mentalt forberedte de sig på, at det blev en fed tur med masser af gode oplevelser, enten på gaden med masser af underholdning, eller ude i naturen med fantastiske smukke billeder. De havde måske læst alle oplysninger, hvordan ruten var afmærket, hvad der blev serveret under løbet, hvor ofte der var poster, de stod ikke og var i tvivl.

OG SELV om der har været bump på vej hen mod løbet, må og skal de negative tanker ikke finde plads, da det er med til at gøre løbet svært.

Så et godt løb handler om den mentale forberedelse, før og under løbet, det handler om at have styr, på det der skal ske.

Jeg har set løbere, der fx bruger gel, uden at de har sat sig ordentlig ind i hvordan indtaget skal være, hvordan skal mængden være i forhold til temperaturen, i forhold til ens vægt, i forhold til hvor meget den enkelte yder (puls) osv, osv...  Jeg bruger aldrig selv gel, da langt de fleste løb tilbyder, hvad jeg skal bruge, derfor har jeg aldrig haft maveproblemer, som jeg jævnligt ser, hos dem der bruger gel.

Som tidligere nævnt er: der styr på posterne og hvad de tilbyder? Hvordan er ruten? Har du det rigtige tøj på? Skal du bruge solcreme? OG IKKE mindst har du trænet rigtig op til løbet?

Et godt løb kan opsummeres således:

Tag selv ansvar for dine handlinger, og skyd aldrig skylden over på ydre faktorer, forbered dig med den rigtige træning, forbered dig på hvilket løb du deltager i, forbered dig på hvad der er løbets rammer, forbered dig på vind og vejr, forbered dig mentalt med positive tanker, forbered dig psykisk og mentalt på dagen, forbered dig på hvordan dagens udfordringer foldes ud, forbered dig på det du har indflydelse på og kun det, forbered dig med en indre mental glæde.

GOD TUR

Kærlig hilsen Jesper ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rottesyge

 Der er flere og flere idrætsudøvere som deltager i aktiviteter hvor sø, å, mose, bæk eller lignende er en del af aktiviteten. Udfordringen er dog, at der er rotter i de samme områder, i 2017 er der sket en stigning i mennesker der bliver ramt af rottesyge, en sygdom der i yderste tilfælde kan medføre døden. I 2017 var der flere idrætsudøvere der blev ramt af dette.

Derfor ønsker jeg at gøre opmærksom på denne udfordring. Risikoen for at blive ramt af denne sygdom er for os idrætsudøvere i de områder hvor ferskvand er en del af udfordringen. Rottesyge kaldes også “leptospirose” eller “Weils syge”.

Fakta: Sidste år var der 22 der blev smittet. Viser tal fra Statens Serum Institut.

Egne forholdsregler og opmærksomheds felter.

Rottesyge smitter ved bid, eller bakterien fra rotte ekskrementer / urin i vandet, der på denne måde kan komme ind i kroppen hvis man har sår og rifter. Hvis man bliver bidt, hersker der jo ingen tvivl om, at man skal opsøge læge, hvis man opdager rifter eller sår skal der selvfølgelig også være ekstra opmærksomhed på symptomerne. Når det er sagt, skal man selvfølgelig altid være opmærksom på kroppens signaler.

Ved aktivitetens ophør kan der forebygges, tag et godt bad med grundig afvaskning, tør dig grundigt med et rent håndklæde og tage rent skiftetøj på.

Symptomerne er:

Der er tale om influenza lignende symptomer der typisk opstår 4 til 15 dage efter aktiviteten.

Se også forløbet i den grafiske opstilling….

 

Link: https://www.ssi.dk/service/sygdomsleksikon/l/leptospirose.aspx

Illustration og inspiration til denne skrivelse er hentet fra : https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/gert-fik-alvorlig-rottesyge-efter-svoemmeloeb-arrangoer-aflyser-loebet

Til sidst !! Dette opslag er en opmærksomhed på udfordringen, ikke en vejledning i tilfælde af sygdom, hvis du tænker du har sygdommen, skal du straks henvende dig til din læge….

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tag ALDRIG smertestillende piller før et løb

I det tyske blad "Triathlon training" (nr 19. Februar - März 2010), kunne jeg læse, at op mod hver anden deltager tog eller regelmæssig tog smertestillende piller, før et marathon løb. Dette kan have store konsekvenser for ens sundhed. Ved store fysiske belastninger , kan der være risiko for skade af organerne, fordi blodet bliver fordelt på anden måde i kroppen. De giftige virkninger fra medikamenterne bliver derfor stærkere, desto mindre fx nyrernes blodgennemløb bliver. Der har været tilfælde hvor løbere var nød til at blive opereret umiddelbart efter et løb, med den konsekvens at de har mistet dele af deres indre organer.

Så lige et par ord fra min side..... Marathon løb eller andre sports aktiviteter, der kræver en ekstraordinær indsats, hvor ømhed og smerter indtræder er ikke altid lige sjove. Men når det er sagt, er det netop en del af udfordringen. Så hvis du ikke synes det er sjovt, så find en anden idrætsgren, eller deltag i kortere strækninger og få en positiv oplevelse ud af det. At gennemføre et løb på smertestillende piller er "snyd", om ikke andet så lad være med at tage smertestillende medicin for dit helbreds skyld.

ALTSÅ LAD VÆRE MED AT TAGE SMERTESTILLENDE MEDICIN!!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Våddragt dyre lærepenge

Valget af våddragt er uendelig, jeg vil ikke dømme den ene dragt ude eller den anden dragt inde. Når jeg skriver lidt om våddragte, er det fordi jeg selv har betalt dyre lærepenge. Jeg har i mange år haft Blueseventy Reaktion våddragt, en våddragt som jeg har været rigtig glad for, den er stærk og robust, da den ikke kunne mere, skiftede jeg over til en Nineteen Frequency våddragt, men hold da op, den er sart og kræver en helt anden håndtering, den første jeg fik, var der hul i og den fik jeg også byttet uden bøvl, så langt så godt. Men der gik ikke ret lang tid før jeg opdagede små huller i det neopren der er i armhulen. Efter nogen gransken efter årsag, måtte jeg nok erkende at min vane med Blueseventy Reaktion, der kunne hives og trækkes i ødelagde min Nineteen Frequency våddragt, den magtede ikke den håndtering. Nineteen Frequency våddragten er meget sart, dette gælder nok for alle de dragter der har meget tynde og fleksible områder. Så når du køber en våddragt, vær opmærksom på, at de ikke kan tåle ret meget, specielt hvis der er meget tynde områder. Resultatet af det er, at jeg nu er tilbage i Blueseventy Reaktion våddragt.